لکنت و اینکه : چرا هنگام آواز خواندن، لکنت رخ نمی دهد؟
بسیاری از افراد دارای لکنت در اولین جلسه ارزیابی به این صورت عنوان میکنن. که زمان شعر یا آواز خواندن لکنت نمیکنن. گاهی والدین کودکان دارای لکنت هم این مورد رو عنوان میکنن. که کودکشون موقع شعر خواندن لکنت نمیکنه. و همگی از این مسئله ابراز تعجب میکنن. و گاها به اشتباه فکر میکنن نوع لکنت انها با بقیه متفاوت است.
قصد داریم دلایل علمی این مسئله را توضیح دهیم
موقعیت های بسیار زیادی وجود داره. که ما گفتاردرمانگران از اونها به عنوان موقعیت های روانی یاد میکنیم. (منظورم روانی گفتار هست). در این موقعیت ها ممکنه لکنت به حداقل ممکن برسه یا اصلا رخ نده. مثل زمان هایی که در تنهایی خودمون با خودمون صحبت میکنیم. یا زمانی که با یک نوزاد یا یک حیوان خانگی صحبت میکنیم. و شخص سومی در اطراف ما نیست.
زمانی که همخوانی یا آواز خوانی داریم. زمانی که هیچگونه استرس یا نگرانی از قضاوت شدن توسط دیگران نداریم. یا حتی زمان هایی که تقلید صدا انجام میدهیم. و به جای شخصیت های دیگری صحبت میکنیم. هر کدام از این موارد دلایل متعددی دارن. اما میخوایم به این مسئله بپردازیم. که چرا موقع آواز خواندن دچار لکنت نمیشیم یا لکنت کمتری رو شاهد هستیم.
دلایل علمی دیگر.
یکی از این دلایل این هست که در هنگام آواز خواندن ، مناطقی از مغز فعالیت میکنن. که در هنگام صحبت کردن یا گفتار محاوره فعالیتی نمیکنن. یکی دیگر از دلایلی که برای این موضوع ذکر شده. این هست که در هنگام آواز خواندن ، فشار ارتباطی کمتری برای روان صحبت کردن تحمل میکنیم. چون در حال برقراری ارتباط نیستیم و تلاشی جهت بهتر صحبت کردن و چیدن صحیح کلمات در کنار هم و رساندن مفهوم به دیگران نیستیم.
لکنت و اینکه : چرا هنگام آواز خواندن، لکنت رخ نمی دهد؟
بلکه در آواز خوانی ، ما به تقلید از دیگری ، کلمات و جملاتی رو که از قبل مشخص هست. و با آهنگ کلام و افزایش و کاهش تن صدا (مشابه تقلید صدا) بیان میکنیم. پس ادا کردن آنها به مراتب ساده تر از گفتار محاوره ست.
سایر موارد
دلیل علمی دیگری که توسط دانشمندان ذکر شده. این هست که ریتم و آهنگ کلام میتواند روی جنبه هایی از زبان اثر بگذارد. و گفتار را به سمت روان شدن بیشتر سوق دهد. تقابلی که بین هجاهای مختلف کلمات به همراه ریتم آنها رخ میدهد. باعث میشود ارسال دستورات عصب شناختی مغزی برای فعالیت های گفتاری ، هماهنگ تر شود.
دلیل دیگری که برای این موضوع ذکر شده. حالات اندام های گفتاری ست. که متفاوت از زمانی ست که در حال صحبت کردن به صورت محاوره هستیم.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشه. حتما لینک این صفحه را برای دوستانتان ارسال کنین. تا انها هم این موضوع مهم را مطالعه کنن.
نویسنده مقاله: لیلا اسماعیلی گفتاردرمانگر تخصصی لکنت. (مدرسه لکنت ایران)