درمان لکنت کودکان
برنامه قوانین روانی که برای درمان لکنت کودکان استفاده میشه ، در سال 1980 توسط رانیان به وجود اومد. این برنامه برای بچه های پیش دبستانی یا بچه هایی که سال های اول مدرسه شون هست که از لکنتشون هم آگاهی دارن مناسبه. برنامه ی سختی نیست فقط همونطور که از اسمش هم پیداست یک برنامه قانون مداره.
این برنامه چند قانون داره :
قوانین عمومی ، قوانین اولیه ، قانون ثانویه. هر کدوم از این قوانین شامل چند قانون میشه که آسیب شناس گفتار و زبان بعد از اینکه لکنت زبان کودک رو مورد ارزیابی قرار داد و متوجه شد که کودک کدوم قوانین رو در گفتار خودش رعایت نمیکنه، اونها رو به کودک آموزش میده. البته فقط گفتاردرمانگرانی میتونن از این برنامه درمان لکنت کودکان در جلساتشون استفاده کنن که در کارگاه های آموزشی این برنامه شرکت کرده باشن. و والدین هم بدون راهنمایی درمانگر نمیتونن به شکل صحیح از این برنامه درمان لکنت کودکان استفاده کنن چون ممکنه باعث تشدید لکنت کودک بشه. حالا بریم ببینیم هرکدوم از این قوانین چه اجزایی دارن.
قوانین عمومی
قوانین عمومی برای همه بچه ها استفاده میشه و تمرکزش روی کاهش سرعت گفتار و حذف تکرارها و کشیده گویی هاست و شامل این قانون هاست:
- آهسته صحبت کن
- هر واژه رو یکبار بگو
- هر واژه رو کوتاه بگو
برای آموزش قوانین عمومی از یکسری شیوه های خاص باید استفاده بشه و نباید فقط به صورت کلامی به کودک گفته بشن. تمرینات باید در قالب بازیهای متنوع و جذاب و به شکل کاملا لذت بخش انجام بشن. حالا چه شیوه هایی؟ به طور مثال: مواد نمادین، یادآورهای بینایی، مدل دادن، آگاه کردن، مقایسه کردن، گوش خوشحال و گوش ناراحت.
قوانین اولیه
قوانین اولیه در برنامه قوانین روانی درمان لکنت کودکان به منظور این هست که به بچه ها کمک کنیم تا تفاوت فیزیولوژیک بین گفتار روان و دارای لکنت زبان رو درک کنن و روی همین مسئله متمرکز شده. و شامل این قانون هاست:
- نفس آلود صحبت کن
- اندام های گفتاری رو به آرومی به هم نزدیک کن
- به آرامی و روانی توی حنجره، صداسازی رو شروع کن
این قوانین هم با یکسری شیوه های خاصی مثل : مواد نمادین، آگاهی دادن، مقایسه کردن و سرنخ دادن، آموزش داده میشن. و وقتی تصمیم گرفتیم که از قوانین اولیه برای آموزش گفتار روان به کودک برای درمان لکنت کودکان استفاده کنیم باید یادمون باشه که زمان و تمرین خیلی زیادی برای تسلط به این قوانین و رسیدن به گفتار روان لازمه.
قانون ثانویه
بهش میگن قانون ثانویه چون فقط یک قانون هست ، و البته باید قبل از تمام قانون های دیگه استفاده بشه. البته در صورتی که این قانون توسط کودک نقض شده باشه. حالا این قانون چی میگه ؟ میگه که فقط از اندام های گفتاری برای صحبت کردن استفاده کن. این قانون رو با چی به کودک آموزش میدیم؟ باز هم با یکسری شیوه های خاصی مثل : آینه ، حرکات اغراق آمیز و سرنخ های غیرکلامی.
نکات خیلی مهمی در مورد این برنامه درمان لکنت کودکان
حتما کودک باید توسط گفتاردرمانگر متخصص در حیطه درمان لکنت زبان کودکان ارزیابی بشه تا مشخص بشه که کدوم قوانین نقض شدن ، همونها به کودک آموزش داده بشه. از تمام قوانینی که نقض شدن باید به صورت همزمان استفاده بشه. کاربرد قانون ثانویه به تمام قانون های دیگه برتری داره(اگر نقض شده باشه). این برنامه هم شامل مرحله تعمیم و تثبیت گفتار روان هست و بلافاصله بعد از اینکه کودک به روانی گفتار در منزل رسید نباید قطع یا رها بشه و تا زمانی که دوره ی تثبیت گذرونده نشده و کودک ترخیص نشده ، والدین نباید با گفتاردرمانگر قطع ارتباط کنن.
این برنامه درمان لکنت کودکان به چه شکل هایی میتونه اجرا بشه؟
این برنامه به صورت مجازی و آنلاین هم میتونه انجام بشه و به والدین آموزش داده بشه و با کودک کار بشه چون کودکی که این برنامه براش مناسب باشه به سطحی از آگاهی رسیده و همکاری میکنه.
با آرزوی موفقیت برای همه ی شما عزیزان
نویسنده : لیلا اسماعیلی گفتاردرمانگر تخصصی لکنت (مدرسه لکنت ایران)
سلام من حمیده فعال فرد هستم گفتاردرمانگر تا حالا به طور کامل از این برنامه برای درمان لکنت استفاده نکرده ام مراجع من رفتار ثانویه دارد برای درمان ان چطور از قانون ثانویه استفاده کنم یعنی بازی کنیم ؟ حرف بزنیم ؟ یا کار دیگری انجام دهیم مراجع من دوم دبستان است موقع حرف زدن و تعریف یک موضوع خیلی اوقات به من نگاه نمی کند که متوجه شود برای قانون ثانویه دارم ادایش را درمی اورم یا حتی جلوی اینه هم وقتی فکر می کند و حرف می زند به من نگاه نمی کند چه کار کنم؟
در ضمن کشیده گویی روی گفتن سلام یعنی کشش روی س دارد اول از این قانون استفاده کردم ولی من دوره این درمان را خریدم که در ان برای کشیده گویی توضیح زیادی نداده و بیشتر گفته از تک کلمه تا جمله بگوییم بعدش چه کار کنم؟
سلام همکار محترم. برای آموزش قوانین به کودک هشت ساله نرمال، میتونید از آگاهی دادن استفاده کنید که ما برای حرف زدن به جز حرکات دهانی، حرکات دیگه ای انجام نمیدیم. بیا به بقیه نگاه کنیم وقتی که دارن حرف میزنن. این کار باعث میشه که بیشتر نگاه و توجه کنه. اما کلا پیشنهاد میکنم از روشهایی استفاده کنید که به اونهامسلط هستین. بهتر جواب میگیرین